۱۷ مهر ۱۳۹۷ ۱۳:۴۱
کد خبر: ۲۵۸۴۰۹
fazeli

اسپانیا با فروش جنجالی 400 عدد بمب لیزری هدایت‌شونده به عربستان به‌طور مخفیانه از جنگ در یمن حمایت كرد و همین امر با واكنش احزاب داخلی و سازمان‌های حقوق بشری روبه‌رو شد. تجهیزات نظامی لیزری هدایت‌شونده، بارها علیه مردم یمن استفاده شد و به هتل‌ها، بیمارستان‌ها، منازل مسكونی و كارخانه‌ها اصابت كرد و تلفات زیادی داشت.


به گزارش عطنا محمود فاضلی، کارشناس مسائل بین‌الملل در یادداشتی در روزنامه اعتماد به فروش یا توقف تسلیحات اسپانیایی به عربستان سعودی و به‌كارگیری این تسلیحات در جنگ علیه یمن پرداخته‌است که در ادامه آن را با هم می‌خوانیم:


فروش سلاح و تجهیزات نظامی برای تعدادی از كشورهای جهان به یكی از پردرآمدترین فعالیت‌های تجاری تبدیل شده است. در هفته‌های اخیر فروش یا توقف تسلیحات اسپانیایی به عربستان سعودی و به‌كارگیری این تسلیحات در جنگ علیه یمن به یكی از موضوعات جنجال‌برانگیز اروپا و خاورمیانه تبدیل شد.


اسپانیا با فروش جنجالی 400 عدد بمب لیزری هدایت‌شونده به عربستان به‌طور مخفیانه از جنگ در یمن حمایت كرد و همین امر با واكنش احزاب داخلی و سازمان‌های حقوق بشری روبه‌رو شد. تجهیزات نظامی لیزری هدایت‌شونده، بارها علیه مردم یمن استفاده شد و به هتل‌ها، بیمارستان‌ها، منازل مسكونی و كارخانه‌ها اصابت كرد و تلفات زیادی داشت.


اسپانیا در ژست ابتدایی خود اعلام كرد ارسال تسلیحات نظامی به عربستان را به دلیل نگرانی‌ها درباره اینكه این كشور از این سلاح‌ها علیه غیرنظامیان یمن استفاده می‌كند متوقف خواهد كرد كه همین امر موجب گلایه مقامات سعودی و تهدید به لغو دیگر قراردادها ازجمله ساخت پنج ناوچه جنگی به ارزش یك میلیارد و هشت‌صد میلیون یورو شد.


اما مادرید پس از چند روز رایزنی و فشار ریاض، سرانجام مجبور به تغییر دیدگاه اولیه خود شد و اعلام كرد فروش بمب‌های دقیق و هدایت‌شونده را از سر خواهد گرفت! پدرو سانچز، سوسیالیست و رئیس دولت اسپانیا نیز در خصوص تجدیدنظر در لغو فروش بمب‌های لیزری به عربستان به این جمع‌بندی رسید كه مجبور به تصحیح سیاست وزیر دفاع مبنی بر لغو فروش بمب‌ها به عربستان شدم، زیرا این سیاست مناسبات تجاری با عربستان و منافع كارگران كشتی‌سازی «ناوانتیا» و دیگر پروژه‌ها را تهدید می‌كرد. دولت این مسئله را مدنظر قرار داد كه اگر به لغو ارسال سلاح به عربستان بپردازد، روابطش با این كشور عربی با خطر توقف همكاری‌های اقتصادی، تجاری و سیاسی روبه‌رو می‌شد.


تجدید‌نظر دولت اسپانیا مبنی بر ارسال 400 بمب لیزری به عربستان انتقادات و نگرانی‌های گروه‌های حقوق بشری را در پی داشت. سازمان عفو بین‌الملل از دولت اسپانیا خواست تا فروش بمب‌های لیزری به عربستان را متوقف كند تا مانع درج شدن نام این كشور در تاریخ به‌عنوان شریك جرم عربستان در جنایات جنگی علیه مردم یمن شود.


پس از سه سال جنگ مخرب ائتلاف عربی علیه یمن به رهبری عربستان كه هزاران كشته و زخمی در پی داشت، هیچ بهانه‌ای برای اسپانیا یا دیگر كشورها كه اقدام به تجهیز عربستان و متحدانش كنند، وجود ندارد. هر اقدامی از سوی اسپانیا ممكن است این پیام نادرست را منعكس كند كه دولت اسپانیا بیشتر به منافع مالی كشور اهمیت می‌دهد تا امنیت شهروندان كشور جنگ‌زده یمن.


میزان صادرات ادوات نظامی اسپانیا به عربستان در سال 2015 یعنی هم‌زمان با آغاز جنگ یمن، دو برابر شده است. صادرات تجهیزات نظامی اسپانیا به عربستان معادل 14 درصد كل صادرات تجهیزات نظامی این كشور است كه البته این صادرات در سال 2015 حدود 86 درصد افزایش یافته است.


میزان صادرات ادوات نظامی اسپانیا در سال گذشته به 4 میلیارد و 374 میلیون یورو رسید و این رقم تقریباً دو برابر میزان صادرات سال 2012 است. اسپانیا ازنظر صادرات ادوات نظامی در جایگاه هفتم جهانی قرار دارد كه در این میان عربستان سومین مشتری اصلی اسپانیا است.


موافقت مادرید با فروش این سلاح‌ها به عربستان البته با مخالفت افكار عمومی روبه‌رو است. بر اساس نظرسنجی‌ای كه در میان 300 نفر در اسپانیا صورت گرفت، 56.7 درصد مخالف فروش تسلیحات نظامی به عربستان هستند، 66.3 درصد تجارت با كشورهای خودكامه را غیراخلاقی دانسته و بر این باورند نباید به چنین كشورهایی تسلیحات نظامی فروخت، 42.6 درصد معتقدند با چنین كشورهایی باید پروژه‌های سفارشی كار كرد و 57.1 درصد نیز معتقدند كشورهایی را كه با امثال عربستان تجارت می‌كنند باید مجازات و تحریم كرد.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* captcha:
* نظر:
مطالب دیگر
مدیریت فضای مجازی در ترکیه و امارات چگونه است؟
بررسی قوانین اینترنت در کشورهای دیگر (3)

مدیریت فضای مجازی در ترکیه و امارات چگونه است؟

چندین سال است که در امارات کلیه سرویس‌های انتقال صوت با پروتکل اینترنت ممنوع بوده و برنامه‌هایی مانند واتس اپ، وایبر، تانگو، فیسبوک مسنجر، ایمو، لاین، کیک مسنجر، تلگرام و فیس تایم مسدود هستند.
استاد دانشگاه شانگهای از برجام و روابط ایران و چین می‌گوید
گفتگوی اختصاصی عطنا با هوندا فَن

استاد دانشگاه شانگهای از برجام و روابط ایران و چین می‌گوید

دنیای کنونی نسبت به جهان 2006-2010 تغییرات زیادی کرده است؛ این امر بر توسعه برخی از روابط بین المللی هم تاثیر گذاشته است. من شخصا فکر می کنم بهترین نتیجه برای ایران این است که این مسئله را در اسرع وقت...
علت افزایش مهاجرت در میان نخبگان چیست؟
یک استاد دانشگاه در گفتگو با عطنا بررسی کرد

علت افزایش مهاجرت در میان نخبگان چیست؟

یک استاد دانشگاه معتقد است: «نوسانات وضعیت اقتصادی و نداشتن امید به حل مشکلات که دلیل مهاجرت است با جوان‌گرایی و به کارگیری نسل جوان در ساختار‌های نظام کشور باعث پویایی و کاهش مهاجرت می‌شود.»
در افغانستان چه خبر است؟
ملازهی در گفتگو با عطنا بررسی کرد

در افغانستان چه خبر است؟

يك کارشناس مسائل افغانستان معتقد است: «طالبان می‌کوشد تا با حملات نظامی سهم بیشتری از قدرت در افغانستان را به خود اختصاص دهد؛ در حالی که در ایران یک ارزیابی واقع بینانه از تحولات افغانستان وجود ندارد.»
پر بازدیدها
آخرین اخبار