
اسپانیا با فروش جنجالی ۴۰۰ عدد بمب لیزری هدایتشونده به عربستان بهطور مخفیانه از جنگ در یمن حمایت کرد و همین امر با واکنش احزاب داخلی و سازمانهای حقوق بشری روبهرو شد. تجهیزات نظامی لیزری هدایتشونده، بارها علیه مردم یمن استفاده شد و به هتلها، بیمارستانها، منازل مسکونی و کارخانهها اصابت کرد و تلفات زیادی داشت.
به گزارش عطنا محمود فاضلی، کارشناس مسائل بینالملل در یادداشتی در روزنامه اعتماد به فروش یا توقف تسلیحات اسپانیایی به عربستان سعودی و بهکارگیری این تسلیحات در جنگ علیه یمن پرداختهاست که در ادامه آن را با هم میخوانیم:
فروش سلاح و تجهیزات نظامی برای تعدادی از کشورهای جهان به یکی از پردرآمدترین فعالیتهای تجاری تبدیل شده است. در هفتههای اخیر فروش یا توقف تسلیحات اسپانیایی به عربستان سعودی و بهکارگیری این تسلیحات در جنگ علیه یمن به یکی از موضوعات جنجالبرانگیز اروپا و خاورمیانه تبدیل شد.
اسپانیا با فروش جنجالی ۴۰۰ عدد بمب لیزری هدایتشونده به عربستان بهطور مخفیانه از جنگ در یمن حمایت کرد و همین امر با واکنش احزاب داخلی و سازمانهای حقوق بشری روبهرو شد. تجهیزات نظامی لیزری هدایتشونده، بارها علیه مردم یمن استفاده شد و به هتلها، بیمارستانها، منازل مسکونی و کارخانهها اصابت کرد و تلفات زیادی داشت.
اسپانیا در ژست ابتدایی خود اعلام کرد ارسال تسلیحات نظامی به عربستان را به دلیل نگرانیها درباره اینکه این کشور از این سلاحها علیه غیرنظامیان یمن استفاده میکند متوقف خواهد کرد که همین امر موجب گلایه مقامات سعودی و تهدید به لغو دیگر قراردادها ازجمله ساخت پنج ناوچه جنگی به ارزش یک میلیارد و هشتصد میلیون یورو شد.
اما مادرید پس از چند روز رایزنی و فشار ریاض، سرانجام مجبور به تغییر دیدگاه اولیه خود شد و اعلام کرد فروش بمبهای دقیق و هدایتشونده را از سر خواهد گرفت! پدرو سانچز، سوسیالیست و رئیس دولت اسپانیا نیز در خصوص تجدیدنظر در لغو فروش بمبهای لیزری به عربستان به این جمعبندی رسید که مجبور به تصحیح سیاست وزیر دفاع مبنی بر لغو فروش بمبها به عربستان شدم، زیرا این سیاست مناسبات تجاری با عربستان و منافع کارگران کشتیسازی «ناوانتیا» و دیگر پروژهها را تهدید میکرد. دولت این مسئله را مدنظر قرار داد که اگر به لغو ارسال سلاح به عربستان بپردازد، روابطش با این کشور عربی با خطر توقف همکاریهای اقتصادی، تجاری و سیاسی روبهرو میشد.
تجدیدنظر دولت اسپانیا مبنی بر ارسال ۴۰۰ بمب لیزری به عربستان انتقادات و نگرانیهای گروههای حقوق بشری را در پی داشت. سازمان عفو بینالملل از دولت اسپانیا خواست تا فروش بمبهای لیزری به عربستان را متوقف کند تا مانع درج شدن نام این کشور در تاریخ بهعنوان شریک جرم عربستان در جنایات جنگی علیه مردم یمن شود.
پس از سه سال جنگ مخرب ائتلاف عربی علیه یمن به رهبری عربستان که هزاران کشته و زخمی در پی داشت، هیچ بهانهای برای اسپانیا یا دیگر کشورها که اقدام به تجهیز عربستان و متحدانش کنند، وجود ندارد. هر اقدامی از سوی اسپانیا ممکن است این پیام نادرست را منعکس کند که دولت اسپانیا بیشتر به منافع مالی کشور اهمیت میدهد تا امنیت شهروندان کشور جنگزده یمن.
میزان صادرات ادوات نظامی اسپانیا به عربستان در سال ۲۰۱۵ یعنی همزمان با آغاز جنگ یمن، دو برابر شده است. صادرات تجهیزات نظامی اسپانیا به عربستان معادل ۱۴ درصد کل صادرات تجهیزات نظامی این کشور است که البته این صادرات در سال ۲۰۱۵ حدود ۸۶ درصد افزایش یافته است.
میزان صادرات ادوات نظامی اسپانیا در سال گذشته به ۴ میلیارد و ۳۷۴ میلیون یورو رسید و این رقم تقریباً دو برابر میزان صادرات سال ۲۰۱۲ است. اسپانیا ازنظر صادرات ادوات نظامی در جایگاه هفتم جهانی قرار دارد که در این میان عربستان سومین مشتری اصلی اسپانیا است.
موافقت مادرید با فروش این سلاحها به عربستان البته با مخالفت افکار عمومی روبهرو است. بر اساس نظرسنجیای که در میان ۳۰۰ نفر در اسپانیا صورت گرفت، ۵۶.۷ درصد مخالف فروش تسلیحات نظامی به عربستان هستند، ۶۶.۳ درصد تجارت با کشورهای خودکامه را غیراخلاقی دانسته و بر این باورند نباید به چنین کشورهایی تسلیحات نظامی فروخت، ۴۲.۶ درصد معتقدند با چنین کشورهایی باید پروژههای سفارشی کار کرد و ۵۷.۱ درصد نیز معتقدند کشورهایی را که با امثال عربستان تجارت میکنند باید مجازات و تحریم کرد.
نظرات (0)